© Manisa Net Haber 2020

2014'te mahalle olduk diye sevinen köylüler yüksek faturaları ve vergileri görünce çark etti

2014 yılında Manisa’nın büyükşehir belediyesi olmasıyla birlikte çok sayıda belde ve köy mahalleye dönüştürülürken, bir çok köyde mahalle olmanın sevinci yaşandı. Aradan geçen 5 yılın ardından yüksek su faturaları ve ek vergilerin gelmeye başladığını gören köylüler yeniden eski statülerine geçerek köy olarak kalmak istiyorlar.

2014 yılında içinde Manisa’nın da yer aldığı 30 büyükşehrin 'Bütünşehir' ilan edilmesiyle birlikte mahalleye dönüşen köy ve beldelerde yaşayan vatandaşlar yeniden köy statüsüne geçmek istiyor. Manisa'da kırsal da yaşayan vatandaşlar aradan geçen 7 yıla rağmen belediyelerden gerekli hizmeti alamayıp, üzerine bir de yüksek su faturaları ve ek vergileri görünce geriye dönmek için çabalamaya başladı.

Köylerde ki imarlı parseller belediyelere rant kapısı oldu

Manisa'nın büyükşehir olmasıyla birlikte köylerde ki arsalar da belediyelere geçti. Bunun üzerine köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde bulunan bazı imarlı parseller satışa çıkarılırken, hem belediyelere hem de yandaşlara rant kapısı haline geldi. Bu durumdan da rahatsız olan köylüler, biran önce eski statülerine dönmek için harekete geçti.  

Yunusemre Muhtarlar Derneği Başkanı Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Denetleme Kurulu Üyesi Bedriye Pehlivan 16 Ekim 2020 tarihinde Resmi Gazetede 5216 Sayılı Yasanın 10. Maddesine ek bir madde eklenerek mahalleye dönen köylerin yeniden eski statülerine kavuşabilmelerinin önünün açıldığını belirterek, "Bursa, İzmir, Van, Ankara gibi bazı illerde kırsal mahalle statüsüne dönen köyler yavaş yavaş çoğalmaya başladı. Manisa’da bununla ilgili ciddi bir çalışma göremiyoruz." dedi

“Faturalarda ciddi indirimler olacak”

Eklenen ek maddenin kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlara neler kazandıracağını da anlatan Pehlivan, “Öncelikle bu ek maddeyle birlikte kırsalda vergi indirimleri, vergi muafiyetleri, yüzde 50’ye varan katkılar. Bunun yanında su faturalarıyla ilgili ciddi bir indirim söz konusu. İşyerleri için yüzde 50, haneler için yüzde 25’lik bir indirim söz konusu. Bu da özellikle hayvancılıkla uğraşan, hayvan sulama göleti olmayan yada sulama göletlerinden faydalanılamadığı dönemlerde hayvanların su ihtiyaçlarının giderilmesine de önemli bir katkı sağlayacak. Tarımsal çalışmalarla ilgili önemli katkılar sağlayacak. Bu kadar fayda sağlanan maddeyle ilgili Manisa’da henüz çok ciddi bir çalışma göremiyoruz. Turgutlu Belediyesinden sadece bu konuda bir çalışma başladığını duyduk. Yunusemre Belediyesinden de bir teklifte bulunulduğunu duyduk ama henüz sonuçlanmış bir durum söz konusu değil. ” diye konuştu.

“Önce ilçe belediyesinin ardından da büyükşehirin onaylaması gerekiyor”

Ek maddenin işleyişi hakkında da bilgi veren Pehlivan, “Talepler oluşturulduktan sonra önce bağlı bulundukları ilçe belediyesinin meclisinde onaylanacak, ilçe belediyesinde onaylandıktan sonra da büyükşehir belediyesinin meclisinde 90 gün içerisinde onaylanması yada bir gerekçe gösterilerek reddedilmesi gerekiyor. Burada ret olunca ümidimiz bitiyor mu hayır bitmiyor. Tekrar başvurabilirler. Bu başvuruyu yaparken şuna dikkat etmelerini öneriyoruz. Mevcutta değişimi sağlayan tekrar kırsal statüye geçen mahallelerin gerekçelerini emsallerini bir sonraki başvurularında dilekçelerinin altlarına koyabilirler. Bu konuda biz de dernek olarak elimizden gelen çabayı gösteririz.” dedi.

“Yeniden köy olmayı istiyorlar”

Mahalleye döndükten sonra yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin şehirlerden köylere yerleşmelerin başlamasıyla birlikte arttığına dikkat çeken Pehlivan şunları söyledi:
“En büyük sıkıntı, büyükşehir olduktan sonra köyler mahalle oldu. Mahalle olduktan sonra bizim yerlerimiz o zamanki bazı imarlı parseller belediyelere geçti ve sık sık satışları duyuyoruz. Bu satılan yerler ya bekliyor yada birleri ev yapmak için köye gidiyor. Doğal olarak köylerde bir kır kent oluşmaya başladı. Burada büyük bir sıkıntı olmaya başladığı için mahalleye dönen köyler yeniden köy olmak istiyor. Çünkü şehirli bir kişi köye gidip ev yaptığı zaman yanında tarımla, hayvancılıkla uğraşan Mehmet Amcanın hayvan gübreleri onu rahatsız ediyor, tarımsal aletleri rahatsız ediyor. Buralar mahalle statüsünde olduğu için de şikayet unsuru olabiliyor. Ve bu şikayet üzerine bunlar kaldırılabiliyor. Bugün bu yaşananlar bir ikiyken yarın öbür gün bu yapılaşmalar arttıkça daha da fazlalaşacak. O zaman ne olacak? Köy halkı yavaş yavaş küçülmeye başlayacak. Zaten meralar, otlaklar belediyelere geçtiğinden dolayı hayvanların salınacağı alanlar daraldığından dolayı hayvan sayılarını azaltan köy vatandaşlarımızı duyuyoruz ve üzülüyoruz. Hatta artık zorlanmaya başladığı için bugün emlak sitelerine baktığınızda tarla satışlarının ne kadar çok olduğunu hepimiz görüyoruz. O nedenle elbette yeniden köy olmayı isteyecekler, istiyorlar da.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER