© Manisa Net Haber 2020

Destek yok, esnaf kan ağlıyor

Korona virüs salgınının yayılmasına yönelik alınan önlemler kapsamında iş yapamaz hale gelen esnaf kan ağlıyor. Kira, elektrik, su faturalarını ödeyemediklerinden yakınan esnaflar hiçbir destek verilmediğini belirterek, ‘artık dayanacak gücümüz kalmadı’ sözleriyle tepki gösterdi.

Türkiye’de korona virüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle kahvehane, oyun salonu ve benzeri işyerleri kapatılırken, açık kalanların da kapatılanlardan farkı yok. Açık kalan restoranlar sadece paket servis yaparken, müşterilerine iş yerlerinde hizmet veremeyen lokanta esnafı ve çalışanlar mağdur edildiklerini belirtirken. İş yerleri kapatılan ya da sınırlı hizmet verebilen esnaflar maddi destek verilmediği için zor duruma düştü.

“Artık yeter gerçekten çok zor durumdayız”

Manisa’da 24 yıldır lokantacılık yapan 47 yaşındaki Ercan Coşkun, yasaklardan önce yanında 4 kişi çalıştırdığını ancak şu an sadece kendisinin çalışabildiğini belirterek çok zor durumda olduklarını söyledi. Ercan Coşkun,   “Artık yeter, insanlar gerçekten çok zor durumda. Ya bu işi kökünden çözün ya da artık insanlar da para kazansınlar. Ödemelerimiz var, dükkân kirası, elektrik su parası. Elektrikçiler geliyor ‘faturayı ödeyin yoksa elektriğinizi keseceğiz’ diyorlar. Lokanta olduğumuz için dönerciler gibi insanlar eline alıp yemeği yiyemiyor. Bize destek çıkın, onu da yapan yok. Ama bu saatten sonra yapacak bir şeyimiz kalmadı. Devletin verdiği tüm kararların arkasındayız ama bizim arkamızda olan hiçbir devlet kuruluşu yok. Bundan sonraki günlerde ya tam kapatalım kökünden çözüm. Ondan sonra da yolumuza devam edelim. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” dedi.

42 yaşındaki lokantacı Hasan Ateş, “Ne olacağımızı bilmediğimiz bir yoldayız. Artık işime geri dönmek istiyorum. Artık yoruldum. Kiramı ödemek istiyorum, personelimle beraber çalışmak istiyorum. Lütfen bize yardım olun, yalvarıyorum. Umarım bu yalvarışlarımız boş çıkmaz” diye konuştu.

“Ayakta duracak gücümüz kalmadı”

15 yıldır dükkânında ev yemekleri yapan 55 yaşındaki Hatice Sertdemir ise kiralara sürekli zam yapıldığını ancak iş yapamadıkları için ödeme güçlerinin olmadığını anlattı. Esnafa destek verilmesini isteyen Sertdemir, “Bu pandemiden dolayı çok sıkıntı çekiyorum. Bundan önce yanımda 5 eleman vardı, işlerim de iyiydi. Ama pandemiden dolayı çok kötü durumdayız. Kiramızı, elektriğimizi, suyumuzu ödeyemiyoruz. Ayakta durmakta zorlanıyorum. Ev kiralarına, dükkân kiralarına bir sınır koyulsun. Herkes kafasına göre kiraya zam yapıyor” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER