© Manisa Net Haber 2020

Enkaz altındaki Buse ile konuşurken Bakan Pakdemirli telefonu elinden almıştı

Türk Kızılay Manisa İlkyardım Merkezi Mesul Müdürü Özlem Baran Tezel, İzmir depreminin ardından Bayraklı'da enkaz altında kalan Buse Hasyılmaz ile telefonla iletişim kurduğu sırada, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin telefonu elinden aldığı görüntülerle hafızalara kazınmıştı. Deprem anında yaptığı ilk yardım uygulamalarıyla hayat kurtaran Tezel, Manisa Şubesi’nde yakın zamanda açılacak olan ilk yardım eğitim merkezinde ufak detaylarla hayat kurtarmanın önemini anlatacak.

İlk yardımın büyük önemi olduğunu belirten ve her şekilde yardım sağlayacak bir eğitim olduğuna dikkat çeken Tezel, “Öncelikle bütün herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, Manisa Kızılay ailesi olarak. Yaptığımız iş ekip işi, gönül işi. Bunun için yaklaşık 1 haftadır çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugün de yine sırtımızda koliler, odun çuvalları afet alanına aktif olarak malzemelerimizi yönlendiriyoruz. Hijyen paketlerimiz, gıda yardımlarımız, gelen bütün ürünlerimizi yönlendiriyoruz. Bunun dışında bir ilk yardımcı olduğum için ilk yardımdan bahsetmek istiyorum. İlk yardım bizim olay yerinde yaptığımız uygulamalardır.  Elimizdeki imkanları kullanırız. İlk yardımcıya ilaç kullanmak yasaktır. İlk yardım eğitimiyle ilgili Manisa Şubesinde de ilk yardım eğitim merkezimizi açtık ve aktif olarak eğitimlere başlayacağız.  Dolayısıyla tüm firmalar, tüm ilk yardım eğitimlerine ihtiyacı olan insanlarımızı buraya davet ediyoruz. Bizzat ben kendim bu eğitimi vereceğim. Burada ufak detaylarla hayat kurtarmanın önemini anlatacağız. Kalp krizi geçiren, göğüste kuvvetli ağrısı olan bir hastayı sırt üstü yatırırsak, uygun pozisyonu vermezsek, hastada ölümcül sonuçların oluşabileceğini anlatacağız. Suda boğulmalarda, kanamalarda, kırıklarda, çıkıklarda müdahaleleri anlatacağız. Tıkanıklarda, en çok başımıza gelen konu bu. Özellikle hamilelerde. Kısmi tıkanmayı, tam tıkanmayı ayırt edebileceğiz. Ve bu şekilde eğitimlerimize başlayacağız.”dedi.

Olay yerinde amaçlarının aynı zamanda psikososyal destek vermek olduğunu kaydeden Tezel, “Kazazedemizin bir tanesiyle telefonda görüşme imkanımız vardı, telefonla görüşebiliyorduk. 15 dakikalık aralıklarla şarjın bitmesine izin vermeden yarım dakikalık, birer dakikalık aralıklarla krizi yönetmeye çalıştık. İletişimimiz sırasında sakin olması gerektiği, herhangi bir hastalığının olup olmadığı, kırığın çıkığın olmadığı, herhangi bir ilaca alerjisinin olup olmadığını sorduk. Bunun dışında onun sakin ve soğukkanlı tutmaya çalıştık ama Buse arkadaşımız da çok güzel yönetti bu süreci. Çünkü bağır dediğimizde bağırdı, sert bir cisimle duvara vur dediğimizde duvara vurdu. Aslında kendi kahramanı kendisi. Zaten artık bir aile olduk, en yakın zamanda da inşallah görüşeceğiz. Bu şekilde görevimizi yaptık, işimizin başındaydık. Giderken biraz maceralı oldu benim serüvenim çünkü otobüs firmasıyla İzmir’e gittim ve trafik inanılmaz sıkışıktı. Ve bir şekilde alana intikal edemiyordum. Yoldan geçen kurye arkadaşların önünü kesip ‘Ne olur beni alana bırakın, ben ilk yardımcıyım, belki bir cana dokunuruz’ Şeklinde konuşarak yardım istedim. Hakikaten beni aldı. Alana beni kendisi götürdü, iyi ki de götürmüş. Birçok ekibe göre ben önce alanda oldum. Bu şekilde Buse’ye dokunabildim” ifadelerini kullandı.

İlk yardıma her yerde ihtiyaç duyulduğunu belirten Tezel, aynı zamanda çocuklara da bu konuda seminerler vererek bilinçlendiklerini söyledi. Özlem Tezel, “İlk yardımı sadece afet olarak düşünmeyin. Her yerde ilk yardıma ihtiyacımız olabilir. Denize gittik, deniz kestanesi ya da deniz kestanesi gibi zehirli bir canlı ile karşılaştık. Ne yapacağız? Yapacağımız şeyleri anlatarak hastaların bilinçlendirilmesine, özellikle de ebeveynlere, çocuklarda tam tıkanmalar çok oluyor. Zehirlenmeler, elektrik çarpmaları çok oluyor. Biz çocuklara da okullarda seminerler veriyoruz, onları da yetiştiriyoruz. Şimdi belki çocuğa ilk yardımı anlatamayız ama ilk yardımın içinde korunma vardır. Nasıl korunacaklarını anlatabiliyoruz çocuklara. Ne yapmamaları gerektiğini. Renkli drajelerle, ilaç görselleriyle gidip, deterjan görselleriyle gidip bunların tehlikeli olduğunu, sonuçlarının çok sıkıntılı olabileceğini anlatıyoruz. İlk yardım bizim için çok önemli. Ve Manisa’da biz artık bu işte de varız. Direkt Manisa Şube Başkanlığı İlk Yardım birimini arayarak başvurabilirler” diye konuştu.

Eğitici eğitimini Kızılay’dan aldığını belirten Özlem Tezel, “Ben İzmir Tabip Odasında 3 yıl görev yaptım. İzmir Tabip Odasından sonra buraya atandım. Kızılay ailesine yaklaşık 1 buçuk ay önce giriş yaptım. Sanırım hızlı bir giriş oldu. Bu şekilde ben de artık bu hilalin, bu çatının altındayım. Ben de ilk yardımın eğitici eğitimini de İzmir Kızılay’dan aldım” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER