© Manisa Net Haber 2020

Soma’da özelleştirmeye karşı çıkan madencilerin direnişi sürüyor

Türkiye Kömür İşletmelerine bağlı Eynez maden ocağının özelleştirmesine karşı direnen Manisa’daki Somalı maden işçilerinin eylemi sürüyor. Özelleştirilen maden ocağına girişlere izin vermeyen maden işçileri “Kömür Vatandır, Vatan satılmaz’ sloganları atarak tepkilerini dile getirdi.

25 milyon ton kömür rezervine sahip olan Eynez ocağının özelleştirilmesine tepki gösteren Somalı madenciler Cenkyeri maden yolu güvenlik kantarları bölgesinde biraraya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP’li ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri, sendika temsilcileri de katılarak destek verdi.

Maden işçilerinin toplandığı bölge özel ve kamuya ait madenlerin ortak yolu olduğu için eylem boyunca hiçbir kömür sevkiyat giriş çıkışı yapılamadı.

“İŞİN KAYMAĞINA GELİNCE NEDENSE ÖZELLEŞTİRİLDİ”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu basın açıklamasında yaptığı konuşmada, Eynez maden ocağında kömürün tam çıkarılacağı zaman özelleştirilmesinin akıllara durgunluk veren bir olay olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “2005 yılından beri TKİ yer altı madenciliğinden ayrıldı. Şuanda açık ocakları işletiyor. TKİ’nin en önemli üretim yeri Ege Linyit İşletmeleri. 17 yıldır dekapaj çalışması yapılıyor. Emek verildi, alın teri döküldü, masraf yapıldı, şimdi sıra işin kaymağını yemeye geldi. Ama nedense işin kaymağının yeneceği aşamada ocağın bir bölümü özel şirkete ihalesiz bir şekilde devrediliyor. Bunun adı peşkeş çekmek demektir. Bu işin kaymağını başkasının yemesine izin vermeyiz. TKİ’de kömür 2004 lira, özel madende kömür 4 bin lira. Özel madende nasıl oluyor da TKİ’de 2004 liraya kömür varken kömür satabiliyor. Çünkü TKİ’nin elinde kömür yok. Bu sebepten dolayı özel sektör 3 bin-4 bine kömür satıyor. Akhisar’da kömürün tonu 4 bin lira, Demirci’de 4 bin 500 lira. Önümüzdeki kış aylarında bu fiyat daha da artacak. 2 veya 3 ton ısınmak amaçla kömür yakan bir vatandaşımız bu yıl 20 bin liraya yakın ısınma parası verecek. Asgari ücretli 4 aylığını ısınmaya harcayacak. Bu neden başımıza geldi. Bunun sebebi özelleştirmelerden ve peşkeşlerden kaynaklanıyor. Bu nedenle maden işçilerimizin özelleştirmeye karşı direnişinin yayındayız. Çünkü maden işçilerimiz kömürüne, vatanına sahip çıkıyor.”

“ÖZELLEŞTİRME, İŞSİZLİK, ZAM, ZULÜMDÜR”

Basın açıklamasında söz alan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ise, AKP iktidarının son 20 yıldır yaptığı özelleştirmelerin halka zam, zulüm, işsizlik olarak geri döndüğünü belirterek, özelleştirmelere her zaman karşı olduklarını ifade etti.

CHP’li Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Siyaset için değil, emekten yana taraf olduğumuz için maden işçilerimizin yanındayız. İktidar son 20 olduğu gibi bugünde tercihini sermayeden ve beşli çeteden yana yapmaya devam ediyor. Ama biz tercihimizi emekten, halktan yana yapıyoruz. Bu nedenle siyaseti bir kenara bırakarak alın teri mücadelesi veren emekçiden yana olmaya devam edeceğiz. Özelleştirme işsizlik, zam, zulüm ve kamu kaynaklarını peşkeş çekmektir. Biz bunların sonuna kadar karşısındayız.”

Basın acıkmasında söz alan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri  Tamer Küçükgençay ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Soma Şube Başkanı Şevket Şahin Eynez’deki özelleştirmeden vazgeçilene kadar eylemlerin devam edeceğini ifade ettiler.

Basın açıklamasında sonra maden işçilerinin eylemleri devam etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER