TMO Genel Müdürü Güldal, "Üretici üzüme verilen 13 lirayı memnuniyetle karşıladı"
GÜNDEMCHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal'ın "Gözlemlerimize göre 9 numara üzüme verilen 13 lira, üretici tarafından memnuniyetle karşılanmış. TMO fiyatı, taban, referans, eşik fiyattır. Bunun altında üzümlerini kesinlikle satmasınlar" yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.
CHP'li Başevirgen, “TMO Genel Müdürü'nün memnun olduğunu söylediği üreticiler kimse birlikte ziyaret edelim ve memnuniyetlerine ortak olalım, sevinçlerini paylaşalım. Fiyat açıklandığından beri Manisa'yı karış karış gezip üreticilerimize görüşüyoruz. Biz hiç bir üreticimizin açıklanan fiyattan memnun olduğunu görmedik. Gübreye gelen zam yüzde 150 iken üzüme verilen yüzde 4' lük zam hangi üreticiyi memnun eder? Fiyatı üretici mi belirliyor ki memnun olsun?" Dedi.
" Sanki piyasayı TMO değil de üretici belirliyor. "
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, "Taban fiyat çok geç açıklandı. Bu yüzden üreticilerimiz vadesi gelen borçları yüzünden üzümünü 13 liradan zaten satamadı. TMO fiyat açıklayana kadar çoğu üretici üzümünü 10-11 liradan tüccara satmak zorunda kaldı. Şimdi Genel Müdür “13 liradan aşağı üzüm satmayın” diyor. Sanki piyasayı kendileri değil de üretici belirliyor. Üreticinin böyle bir inisiyatifi olsa TMO 13 lira fiyat açıklayabilir miydi? Genel Müdür de verdikleri fiyatın yetersiz olduğunu biliyor. Bu açıklamasıyla sözde üreticiyi tüccardan ve komisyoncudan koruyor. Onları kamuoyu önünde uyararak bu seneki misyonunu da tamamlamış oluyor.” Dedi.
“Üreticiyi tüccara mahkum ettiniz”
Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “TARİŞ üzüm alımını durdurmuş. Borcu olan üzüm üretici ne yapsın? TMO fiyat açıklayana kadar geçen sürede üretici üzümünü 10-11 liradan tüccara satmıştı zaten. TMO fiyatı geç açıklayarak üreticinin üzümünü ucuza satmasına ve zarar etmesine neden oldu. Üretici 13 liranın üzerinde zaten satamayacak. Genel Müdür şimdi 13 liradan aşağı üzüm satmayın diyor.” Dedi.
"Seneye Nasıl Üretim Yapılacak?"
Açıklanan fiyatlar üretim maliyetlerini karşılamıyor. Çiftçi aynı ürünü seneye de ekebilmek için yeterli sermayeye sahip değil. Fiyatın 2 doların altında olmaması talebimiz üretici için devamlılığın sağlanması nedeniyle önemliydi. Hepsi borç içinde. Girdi maliyetleri ikiye katlanmış durumda. Gübrenin, ilacın fiyat artışına yetişmek mümkün değil. Üretici bu hasatta elde edeceği gelir ile hem borç ödeyecek hem de önümüzdeki yıl için ekim masraflarını karşılayacaktı. Şimdi çoğu üretici seneye üzüm ekmeyi düşünmüyor" dedi.
"2 Lira Prim Şart"
Geçen yıl 9 numaralı üzüme 12,5 lira taban fiyat verildiğini, bu sene sadece 50 kuruş farkla 13 lira olarak açıklanmasının çiftçiyi büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Başevirgen, "Açıklanan bu fiyat, sadece üzümcüye verilen bir fiyat değildir, Manisa ekonomisine vurulan bir darbedir. Maliyet yükü altında ezilen çiftçiye üretmeyin demektir. En az 16,5 lira fiyat bekleyen üzüm üreticilerinin daha fazla mağdur olmaması için 2 lira destek primi verilmesi şart." Diye konuştu.
İlginizi Çekebilir